Chord_story_9

STRIKING A CHORD

Den svenska designern Sanna Lindström har jobbat tätt med Mitab i många kortare uppdrag, men det var med hennes sofistikerade enkelhet i konceptet Chord våra gemensamma ambitioner togs till en ny nivå. Chord materialiserar själva idén med bra design och blir ett tidlöst bidrag till Mitabs sortiment.
Chord_story_12

Sanna Lindström startade sin självbetitlade designstudio 2017 efter att ha tagit examen från Carl Malmsten Furniture Studies, designskolan som uppkallats efter en av Sveriges mest framstående möbeldesigners med stort kulturellt inflytande in i våra dagar. Malmsten förknippades till en början med lyx och konsthantverk på hög nivå, något som gjorde hans möbler eftertraktade hos överklassen. 1956 började Malmsten intressera sig för en mer industriell design för en bredare målgrupp och skapade sin första kollektion för masstillverkning. Möbler ur denna kollektion hittade snabbt hem hos en stor publik i Skandinavien och övriga världen.

Sannas arbeten inkluderar båda sidorna av Carl Malmstens möbelskapande genom att kombinera noggrant hantverk med känsla för detaljer, samtidigt som hennes möbler går att tillverka i större skala. En perfekt mix för Mitab, med andra ord. När vi bad Sanna berätta lite om designprocessen och hennes filosofi var hon vänlig nog att ta sig tid.

Chord_story_3

Sanna kindly answered our questions about her design process and philosophy.

Chord_story_10

Hej Sanna, kan du berätta om din designstudio och filosofin som ligger bakom? 

Min design kännetecknas av komplex enkelhet, skulle jag säga. Själva processen är ofta ganska invecklad och omständlig, men resultatet har en renhet i sitt uttryck, en funktionell skönhet utan att vara tråkig. Jag utmanas av att hitta balansen mellan funktion och estetik. När jag lyckas sammanföra och uttrycka dessa egenskaper upplever jag ren glädje. Det är en underbar känsla när delarna faller på plats.

Vilken är bakgrunden till arbetet med Chord? 

De många samtal och idéutbyten jag hade med Mitab tidigt i processen var viktiga. Jag försökte verkligen skapa något som både Mitab och jag kunde känna stolthet över och det resulterade i Chord. Just i arbetet med Chord visade jag egentligen inte upp något för Mitab, det blev lite av en överraskning när jag presenterade kollektionen i slutet av ett möte. Marcus, Mitabs designchef, blev väldigt entusiastisk över barstolen och såg potentialen. Mitab saknade den typen av barstol, det var något nytt och spännande. En av utmaningarna var att få till sitsen i massivt trä på ett bra sätt.
Chord_story_11
Chord_story_6

Kan du kort beskriva designen?

Som namnet antyder handlar det om att få delar att samverka till en harmonisk helhet, ett ackord. Den massiva, mjukt rundade sitsen, stommens tunna rör i återvunnen metall som löper från golvet och hela vägen in i sitsen och det runda, omslutande fotstödet kring ramen som alla samverkar och skapar harmoni, som ett ackord.

Chord får sin karaktär genom den överdimensionerade sitsen med transparent bets som lyfter fram naturmaterialet. De tunna benen blir också en spännande kontrast mot sitsen. Vänder man uppochner på Chord ser man verkligen de fina detaljerna i möbeln och noggrannheten i utförandet.

Chord_story_13

Hur märks likheterna i ditt och Mitabs synsätt på skapande och möbler? 

Inget lämnas åt slumpen, detaljerna är viktiga. Strävan efter en rättfram och ren design med material av hög kvalitet och respekt för hantverket. Allt samlas på plats i Tranås där både produktion och huvudkontor finns och samverkar.
Chord_story_7
Chord_story_4
Shopping Basket