John_astbury_3200x2400

Jag har alltid varit fascinerad av föremål, ta isär dem för att upptäcka vad som finns inuti och hur saker hör ihop. Denna nyfikenhet och något destruktiva sida ledde mig att så småningom studera design i Sverige.

Att hitta ett perspektiv som tillfredsställer min egen logik är varför och hur jag designar, det måste kännas rätt, inte bara se bra ut. Jag finner inspiration i nästan allt som jag ser, hör och gör.
Varje design börjar med en teckning av arketyp. Det är den gemensamma utgångspunkten för allt mitt arbete. Efter det börjar jag att bryta ner och bygga elementen samtidigt som jag försöker upptäcka och skapa ett tema och motiv för arbetet. Så fort jag har logiken blir kombinationen av analys och instinkt det som tar mig i mål med den slutliga utformningen av designen.
Jag vill lägga till något till ett objekt som utökar dess historia, ett tillägg till dess dialog. Att hitta nya berättelser och vokabulärer som omger objektet ger mig vilja att utforma.

Min första kontakt med Mitab var under Stockholm Furniture Fair 2014 i konceptet MiPitch med Mitabs designchef Marcus Torstensson. Det blev inte ett samtal om design som förväntat. Vi diskuterade nästan allt utom möbler; symbolism, instinkt, fotboll, mytologi … plus andra ämnen nu förlorade med tiden. Vi har talat mycket mer om möbler sedan dess, men detta första samtalet om alla dessa olika ämnen var en intressant och ett underbart sätt att föras in i företaget på.

Det finns en skönhet i enkelhet som matchas med kvalitetsproduktion men som behöver en hel del uppmärksamhet för att uppnå. Mitab tar sig verkligen tid till att de får det rätt.

 

PRODUKTER AV JOHN ASTBURY
Shopping Basket