Joel Karlsson

Neominimalistisk och användardriven design är de viktigaste beståndsdelarna i Joel Karlssons designfilosofi.

De funktionsmässiga och estetiska upplevelserna går inte att dela på. Det måste vara ett i en produkt. Där har Mitab och jag samma uppfattning.

Joel Karlsson

Joel Karlsson

Joel Karlsson

Om Joel Karlsson

Uppväxt i en tillåtande och kreativ miljö var Joel tidigt inne på banan mot formgivning.
Med en enorm nyfikenhet och fantastisk drivkraft har Joel på några få år etablerat sig i toppskiktet av Skandinaviska formgivare. Joel behärskar inte bara möbelformgivning utan arbetar inom ett brett fält av produkter.

Joels designambition tar utgångspunkt i användarens och marknadens behov. I tätt samarbete med producenten utvecklas sedan produkten baserat på tekniska, ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar. Joel drivs av att skapa kvalitativa objekt som håller länge. Produkter som man lever med, inte konsumerar.

Joel kom i kontakt med Mitab första gången 1997. Där inleddes samtalen och tankarna om samarbete som mynnade ut i den första produkten 2005. – Mitab är unika genom att de har produktionen ”in house”. Det gör att metoden med ”trial and error” kan användas och förkorta den enormt viktiga delen av designprocessen, produktutvecklingen.

Joel har en utbildningsbakgrund inom designområdet som få kan mäta sig med. Idag är Joel chef över designavdelningen på Krook & Tjäder i Göteborg.

Produkter

RAL by Joel Karlsson
Commune by Joel Karlsson
Base by Joel Karlsson
RAL by Joel Karlsson
Unit by Joel Karlsson
Tweed by Joel Karlsson
Stereo by Joel Karlsson
Shadow by Joel Karlsson
Mute by Joel Karlsson
Anywhere by Joel Karlsson
Shadow by Joel Karlsson